České Radiokomunikace zařadily na svůj DVB-T2 infokanál novou promosmyčku

14. květen 2021

Vůbec poprvé se v multiplexu 22 na informačním kanálu Českých Radiokomunikací souvisejícím s televizní a rozhlasovou digitalizací objevil konkrétní obsah a ne pouze střídající se statické obrazovky. Použité animace informují o výhodách přechodu na standard DVB-T2.

Animovanou smyčku o délce necelé dvě minuty zařadil na svůj informační kanál „Nalaďte se na digitální vysílání ČRA“ telekomunikační operátor České Radiokomunikace. Diváci se mimo jiné dozvědí o výhodách pozemního příjmu, jehož hlavním plusem mají být nulové poplatky, dále dostupnosti programů ve vysokém rozlišení nebo doplňkových službách přes tzv. červené tlačítko – hybridní technologie HbbTV.

Je to vůbec poprvé, kdy běží na tomto infokanálu konkrétní obsah a nestřídají se zde pouze dvě statické obrazovky obsahující mimo jiné fakta o samotném operátorovi. Stanice má zapojenou dlouhodobě i HbbTV signalizaci, která však zatím není využívána pro doplňkové služby. Operátor plánoval do budoucna využít tuto stanici například i pro příspěvky věnované digitálnímu rádiu DAB+. Firma je provozovatelem sítě v Praze, Plzni a Ostravě.

Informační program „Televize přes anténu“ má také konkurenční operátor Digital Broadcasting. Vzhledem k tomu, že však nedošlo od obnovení jeho vysílání k aktualizaci vysílaného bloku, publikovaná fakta působí leckdy až matoucím dojmem. Neznalý divák může mít například pocit, že přechod na standard DVB-T2 stále ještě probíhá. Poměrně komickým dojmem působí i vystoupení anténáře Jakuba Melína o nutnosti úprav STA.

autor: lukpo

Související