České Radiokomunikace zveřejnily podobu pečeti „DAB+ ověřeno“, s certifikací začnou v únoru

19. leden 2021

Dotazy na koupi vhodného DAB+ přijímače se velmi často objevují v redakční poště portálu Digitální rádio. Nová certifikace má jasně posluchačům odpovědět na to, zdali dané rádio podporuje novou technologii, jejímž lídrem je Český rozhlas.

České Radiokomunikace zveřejnily na nových webových stránkách www.dabovereno.cz grafickou podobu pečeti „DAB+ ověřeno“, kterou přijímač získá, bude-li schopen přijímat digitální rozhlasové vysílání. „Testovat budeme dekódování zvuku, frekvenční rozsah tuneru, slidewhow, zobrazování CZ znaků a další parametry,“ uvedl na sociální síti Twitter Marcel Procházka, ředitel právního a regulatorního útvaru Českých Radiokomunikací. S certifikací plánuje začít operátor oficiálně od 1. února.

Plánovaný krok je bez pochyby jedním z milníků, který může v České republice pomoci v zavádění digitálního rozhlasového vysílání. Posluchačům dá tato certifikace okamžitě jasnou odpověď na to, že se jedná o přijímač vhodný pro příjem DAB+, a že si nekupují například obyčejné analogové rádio. O nejistotě posluchačů v počáteční éře digitálního rozhlasu u nás svědčí i jejich dotazy do redakčního e-mailu. Lidé také často nemají jasno v tom, zdali pro DAB+ potřebují speciální rádio nebo jim stačí například set-top box.

autor: lukpo
Spustit audio

Související