Česko za sebou nechává v pokrytí DAB+ Rakousko i Polsko, daří se mu ve vybavenosti vozů

22. září 2023

V kategorii Rozvíjející se trhy patří České republice z evropské perspektivy jedna z předních příček v oblasti rozvoje digitálního rádia DAB+. Ukázal to aktuální report organizace WorldDAB, který čerpá z dat dostupných do září letošního roku. Česká republika má v tuto chvíli DAB+ signálem pokryto 96 % populace.

Česká republika patří vedle Chorvatska mezi nejvíce se rozvíjející trhy s digitálním rádiem DAB+. Aktuální report ogranizace WorldDAB mu přisuzuje pokrytí 96 % populace. Jen o procento více pak má Chorvatsko, které však pro změnu trápí malá programová nabídka. Technologie DAB+ už je nyní nicméně v obou zemích v regulérním provozu. Česku patří jedna z vedoucích pozicích zejména díky veřejnoprávnímu rozhlasu. Právě síť ČRo DAB+ pokrývá 96 % populace.

Česko za sebou nechává například země, jako je Rakousko s hodnotou 83 %, Polsko s necelými 69 % nebo Slovensko, které má pokryto pouze 67 % populace. Jsou však i země, které sice již regulérní provoz zahájený mají, ale zasaženy jsou jen některé oblasti, například Ukrajina s hodnotou 7 %. Česká republika je na tom velmi dobře i s vybaveností DAB+ v nových automobilech. Stejně jako Rakousko dosáhla v této kategorii hodnoty 96 %.

autor: lukpo
Spustit audio

Související