Česko má po více než půl druhém roce novou rozhlasovou síť, DAB+ spustil operátor Progress Digital

10. červenec 2023, aktualizováno

Společnost Progress Digital spustila v pondělí 10. července v 10:00 podle plánu vysílání svého vlastního DAB+ multiplexu. V současné době jsou v síti DB DAB+ šířeny dvě rozhlasové stanice zpřízněné mediální skupiny Pohoda – Rádio Čas a Rádio Čas Rock. Vysílání je provozováno ze dvou lokalit, a to Benešov – Kozmice a Buchov s výkonem 1 kW na kanálu 5B.

Operátor Progress Digital na webových stránkách uvedl, že vysílání tohoto multiplexu má zkušební charakter. Cílem je otestovat nastavení interních procesů. Operátor opět potvrdil, že hlavním smyslem tohoto vysílání je korektní nastavení jednofrekvenční sítě SFN a ověření modelových situací v reálných podmínkách. Rozhlasové stanice Čas a Čas Rock jsou šířené s datovým tokem 96 kbps se zabezpečením EEP-3A. Naše redakce přijímá vysílač s uniktáním TII kódem 0207.

Predikce pokrytí nového DAB+ multiplexu firmy Progress Digital

Lze předpokládat, že operátor si bude chtít vyzkoušet i vysílání doplňkových služeb, jako jsou například slideshow – obrazové informace, případně Radiotext apod. V tuto chvíli tyto parametry nastavené nejsou. Jako radiotext se vysílají doplňkové informace: „Default text od a PANEDA headend systems.“ Využití technologie Paneda pak naznačuje i aktivní slideshow s logem výrobce. Naposledy v Česku startovala nová rozhlasová síť 17. listopadu 2021, multiplex COLOR DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související