Česko uvolní kanál 5D, pro DAB+ ho využívají Němci i Rakušané

13. září 2023

Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Marek Ebert v rozhovoru pro portál MediaGuru znovu potvrdil, že náš region do budoucna nemůže počítat s dalším využíváním kanálu 5D. Již v uplynulých měsících na něm došlo ke kolizi s německým multiplexem Antenne Deutschland a telekomunikační regulátor musel přidělit na Liberecku společnosti Teleko jiný kmitočtový blok.

Čtěte také

„Pokud to budou případy, kdy jsme vázání mezinárodní koordinací, což je příklad kanálu 5D, tak platnost je časově omezená do konce roku 2023, respektive do konce roku 2024. Nepočítám, že by bylo možné dosáhnout dalšího prodlužování,“ uvedl Ebert a doplnil: „V tuto chvíli nepředpokládáme, že by se podařil zkoordinovat (kanál 5D, pozn. red.) a dále se na něm vysílalo.“ V případě individuálních oprávnění by v budoucnu však mohly teoreticky nastat některé výjimky.

Česko se již v uplynulých měsících muselo s kolizí na kanálu 5D potýkat. Liberecký vysílač společnosti Teleko digital fungoval na stejném kmitočtovém bloku jako kóty Trutnov – Černá hora a Hradec Králové – Stěžery, ten byl spuštěn teprve nedávno. Ve chvíli, kdy došlo v sousedním Německu ke spuštění multiplexu Antenne Deutschland z Löbau, multiplex TELEKO DAB byl okamžitě v některých oblastech vymazán. ČTÚ proto přistoupil k nouzovému přeladění libereckého vysílače na nový kanál 5B.

autor: lukpo
Spustit audio

Související