Český rozhlas Dvojka bude od dnešního dne vysílat na středních vlnách informaci o jejich vypínání

6. září 2021

Koncem letošního roku ukončí Český rozhlas vysílání svých stanic na středních vlnách a dlouhé vlně. Při této příležitosti se začne od dnešního dne na okruhu Dvojka objevovat upozornění, které má za cíl na tento krok posluchače připravit. Vysílat se bude pouze na AM rozsazích.

Mezi devátou a sedmnáctou hodinou budou posluchači na AM kmitočtech stanice Dvojka upozorňování krátkou několikavteřinovou informací na skutečnost, že vysílání zde bude 31. prosince 2021 ukončeno. Krátké sdělení s odkazem na speciální webovou stránku Vypínání AM by se mělo vysílat v první fázi osmkrát denně, každou hodinu přibližně v půl. V následujících týdnech a měsících bude Český rozhlas tuto aktivitu zesilovat.

Vysílání v AM rozsazích bylo pro Český rozhlas velmi nákladné. Generální ředitel veřejnoprávní instituce René Zavoral několikrát potvrdil, že ročně se tato distribuce pohybuje v řádech vysokých desítek milionů korun. Navíc jde již o distribuci zastaralou a pro dnešní dobu nevyhovující – je velmi náchylná na rušení, počasí a další okolní vlivy. Dvojka, ale i další stanice Českého rozhlasu vysílají v multiplexu ČRo DAB+ a dalších distribucích.

autor: lukpo
Spustit audio

Související