Český rozhlas opět dokázal, že o digitalizaci rádia pouze nemluví. Toto jsou jeho konkrétní plány

27. září 2018

III. pásmo bude kompletně otevřeno pro potřeby digitálního rádia DAB+. Na regionální úrovni by mohlo díky této technologii vysílat až 800 stanic, desítky jich pak může být k dispozici celoplošně.

Český rozhlas činí konkrétní kroky k tomu, aby digitální rádio DAB+ nabralo na našem trhu úspěšný směr. Karel Zýka, ředitel Úseku techniky a správy veřejnoprávního média, na úterní konferenci Mediální reflexe 2018 prezentoval konkrétní plány pro nejbližší měsíce. V letošním roce dosáhne pokrytí digitálním signálem místo stávajících čtyřiceti, nově 60 % populace. Pokryty budou nově severní a východní Čechy a řada přilehlých oblastí.

Veřejnoprávní rozhlas pochopitelně dbá na to, aby nepostupoval v rozporu s vládou schválenou strategií, proto signálem zasáhne klíčové silniční tahy. Český rozhlas vůbec poprvé zveřejňuje orientační podobu mapy, která ukazuje, jak bude vypadat pokrytí signálem digitálního rádia na konci letošního roku. Zaneseno je zde pochopitelně i spuštění vysílače Jihlava – Strážník a dokrývačů zajišťujících zásobování dálnice D1.

V polovině roku 2019 se pak Český rozhlas dostane s pokrytím DAB+ na úroveň 75 % populace republiky a bude zajištěno zásobování signálem nejen pro významnou část Moravy, ale také jižní Čechy. Český rozhlas spustí ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi digitální rádio mimo jiné z Kojálu, který signálem zasáhne například i Olomouc. Karel Zýka odborné veřejnosti dále také prezentoval podobu kampaně, s níž se ve větší míře setkají posluchači od pondělka.

Na jedenácté straně prezentace, kterou nyní dáváme našim čtenářům exkluzivně k dispozici, je uvedený stav analogového éteru – ten symbolizuje červená barva. Žlutá barva ukazuje na to, jaké byly možnosti digitálního rádia pro počet stanic, než se otevřelo III. pásmo. Ve chvíli, kdy se otevře tento kmitočtový úsek kompletně, budou možnosti DAB+ rádia prakticky neomezené. Celoplošně by mohlo vysílat až 80 a na regionální úrovni dokonce 800 rozhlasových stanic. Karty jsou na stole a následující roky ukážou, jak se jich privátní stanice chopí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související