Český rozhlas Plus zahrál opět ve Finsku, za mimořádný úlovek může Es vrstva

8. srpen 2018

Jde o jev, který se vyskytuje obvykle většinou od května do září, kdy je v praxi možné přijímat na daném území stovky až tisíce kilometrů vzdálené stanice v pásmu VKV.

Lovci vzdálených signálů mohou v těchto měsících, stejně jako každý rok, přijímat vzdálené stanice prostřednictvím takzvané Es vrstvy, která bývá též označována jako „plechové nebe“. Této možnosti využil i Roger Granholm z Finska, kterému se podařilo 26. července zachytit krátce před desátou hodinou večerní Český rozhlas Plus, a to z vysílače Plzeň – Radeč. Finský report o zachycení této stanice přišel do veřejnoprávního média v minulosti již několikrát.

Es vrstva je jevem, který se vyskytuje obvykle většinou od května do září, kdy je v praxi možné přijímat na daném území stovky až tisíce kilometrů vzdálené stanice. Odstup mezi vysílačem a bodem příjmu je přitom minimálně šest set kilometrů. Rozhlasovými posluchači laiky, kteří částečně do problematiky pronikli, bývá často Es vrstva zaměňována s tropo příjmem, kdy jde ale běžně pouze o vzdálenost stovky kilometrů. Stanice zachycené přes Es vrstvu mají typický charakter – jejich vysílání trpí velkými úniky, a jak se rychle objeví, stejně také většinou i mizí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související