Český rozhlas Pohoda odstartuje 1. října, digitální stanice se zaměří na seniory

15. červenec 2021

Nový digitální program nazvaný ČRo Pohoda bude kromě online distribuce využívat i DAB+ a DVB-T2 vysílání.

Po vypnutí stanice ČRo Dvojka na středních vlnách se vedení veřejnoprávního rozhlasu rozhodlo najít náhradu a připravit nový program pro své nejstarší a nejvěrnější posluchače. Zároveň tak chce podpořit rozvoj a zájem o digitální vysílání ve formátu DAB+ a v maximální možné míře využít archivu Českého rozhlasu.

Plánovanou podobu nové stanice, která by pod názvem ČRo Pohoda měla začít vysílat 1. října, představili její zástupci Jan Menger jako garant projektu a Lenka Mahdalová z pozice vedoucí programu na včerejším zasedání Rady Českého rozhlasu.

Rámcový rozpočet nové stanice je necelých osm milionů korun na rok včetně autorských poplatků, hlavní programový pilíř pak budou tvořit pořady z archivu doplněné hudbou a obohacené o živé vysílání. Archivní pořady použité ve vysílání budou staré tři a více let.

Kontinuální vysílání živých i archivních pořadů

Tvářemi nové stanice bude moderátorské duo Tomáš Töpfer a Dana Syslová. Personální zajištění dále obstarají třeba Robert Tamchyna jako slovesný dramaturg, Jiří Burda na pozici hudebního dramaturga, koordinaci hudebních pořadů pak bude mít na starosti Marek Zouhar. Sestavu moderátorů dále doplní Jitka Lukešová nebo Václav Žmolík.

Stanice by měla být určena nejen nejstarším posluchačům, její formát by měl bý podobný regionálnímu vysílání Českého rozhlasu a také dřívější stanici ČRo 2 Praha. Název ČRo Pohoda doplní slogan Písničky a vzpomínky s podtitulem Rádio nejen pro pamětníky.

Stanice bude vysílat 24 hodin denně kombinaci živého vysílání a archivních pořadů. Živé vysílání bude mít podobu pořadů jako je Pohodové dobré jitro, Kolotoč, Písničky od srdce nebo Noční linka. Zprávy pak poběží ve všedních dnech v 8, 11 a 17 hodin. Předtočené a archivní pořady nabídnou rozhlasovou četbu i hry, pohádky, rozhovory, medailonky zajímavých osobností, zábavné, populárně-naučné pořady a hudební pořady.

V éteru i na internetu

Vysílání nové stanice doplní i vlastní internetové stránky, které by měly být maximálně jednoduché a přehledné. Jejich nepřehlédnutelnou součást by mělo tvořit velké tlačítko Play spolu s jasně koncipovaným programem a články zaměřenými na témata blízká seniorům.

Výhledově chce stanice nabídnout i poslech konkrétních fomátů na vyžádání. Stanice nebude mít zřízen vlastní facebookový účet, případná komunikace na sociálních sítích bude vedena přes celorozhlasový profil.

Distribuce signálu bude využívat sítě DAB+ (12C a 12D), dále televizního multiplexu veřejné služby DVB-T2, stejně jako internetové sítě, IPTV operátory a mobilní aplikace mujRozhlas.

autor: Jan Brychta
Spustit audio

Související