Český rozhlas se zapojí do testů 5G vysílání v Praze, v experimentu bude i Česká televize a FTV Prima

6. duben 2022

České Radiokomunikace zahájily v Praze testy 5G vysílání, označovaného také jako 5G Broadcast. Výhodou této technologie má být skutečnost, že pro obsloužení diváka s daným terminálem není nutné jeho připojení k internetu a všichni zájemci zapojení do tohoto přenosu dostávají plnohodnotnou službu. Přenos probíhá na jednom z bývalých televizních kanálů.

Čtěte také

Operátor využije pro distribuci multiplexu, ve kterém se objeví kanály ČT 24 HD, ČT Sport HD, CNN Prima News HD a také rozhlasová stanice Radiožurnál, kanál 55 v někdejším televizním pásmu 700 MHz. Výkon tohoto experimentálního multiplexu, na němž se budou podílet Česká televize, Český rozhlas a FTV Prima, bude 32 kW. České Radiokomunikace podle vypracovaného modelu předpokládají, že celkově by měl signál pokrýt okolo 17 procent tuzemské populace.

Nespornou výhodou 5G vysílání je kompatibilita s DVB-T2 i mobilními sítěmi, nevýhodou je pak nutnost speciálního zařízení, které tuto technologii umí zpracovat. Jak operátor přímo v prezentaci uvedl, na trhu zatím v tuto chvíli nejsou komerční přijímače pro tuto technologii, situace se nicméně v blízké budoucnosti změní. Zástupci Českých Radiokomunikací uvedli, že první mobilní telefon se schopností zpracovat tzv. 5G Broadcast byl již představen na veletrhu MWC 2022 na přelomu února a března.

Operátor označuje 5G vysílání jako nový celosvětový standard, který byl již testován v sousedních zemích, jako je Německo nebo Rakousko, ale například i Francii a brzo přijdou na řadu další státy. V odborných kruzích se tento fenomén diskutuje již řadu měsíců. Prezentace „5G for broadcast“, které se zúčastnila mezi zahraničními experty například i redakce portálu Digitální rádio, se uskutečnila již loni 14. září. Zájemci si ji mohou po registraci a přihlášení vyvolat na tomto webu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související