Český rozhlas Vltava čekají změny, nové schéma plánuje uvést v dubnu 2020

20. srpen 2019

Nadále musí jít o stanici, která by neměla být programem určená pro menšinového posluchače, nicméně nikdy nebude z jeho povahy cílit na velké masy. V následujících letech může podle programového ředitele Ondřeje Nováčka stanice oslovit desítky tisíc nových posluchačů.

Český rozhlas Vltava čekají v letech 2020 až 2023 programové změny, v dubnu příštího roku by pak měla posluchačům představit nové programové schéma. Na dnešním veřejném zasedání Rady ČRo o tom přítomné informovali programový ředitel Ondřej Nováček a šéfredaktorka stanice Jaroslava Haladová. Ta by ve vysílání osobně ráda viděla větší podíl kontaktu s posluchačem, tedy živého vysílání. „Snažili jsme se ujednotit bloky tak, aby je divák po celý týden našel v jednom času,“ konstatovala Haladová.

Podle Nováčka ve vysílání zůstanou oblíbené pořady, naopak ty, které nefungovaly, zmizí. „Pracujeme s tím, co fungovalo. To, co nefungovalo, opouštíme,“ konstatoval Nováček. Nadále se tedy počítá s pořady, jako je Mozaika nebo Osudy, zachovány budou polední koncerty a četba na pokračování, která patří k neúspěšnějším on-line formátům celého Českého rozhlasu, nebo rozhlasové hry.

Při přípravě změn na Vltavě si její tým musel říci, co od nich očekává. Stanovil proto desetibodový scénář, v němž je zahrnuto mimo jiné zvýšení podílu hudby a líterárně-dramatických žánrů, zjednodušení vysílacího schématu nebo vyřešení případných překryvů mezi pořady. Nové programové schéma by se mělo přizpůsobit posluchačským zvyklostem a životnímu rytmu aktivních lidí. Vltava se bude zabývat také myšlenkou hledání nové staniční osobnosti, která ostatním okruhům Českého rozhlasu nechybí.

Vltava by podle Ondřeje Nováčka měla zlidštit atmosféru vysílání a zavést jednotnou hudební dramaturgii, mj. vytvořit i funkční zvukový obal. „Každý pořad je sám pro sebe a chybí jednotná hudební dramaturgie. Image Vltavy by se měla změnit zejména pomocí propagace a marketingu,“ uvedl programový šéf Českého rozhlasu. Důležitou roli podle něho bude hrát do budoucna konzumace obsahu pomocí nových médií. Nově mohou posluchači pouštět pořady z archivu Vltavy na platformě HbbTV (pozemní vysílání, kabel, satelit).

Podle Nováčka je charakter Vltavy v evropském kontextu jedinečný. Stanice stejného typu na starém kontinentu neexistuje, nicméně je hned několik programů, které jsou pro ni inspirací. Jde o okruhy, jako je Deutschlandfunk, Österreich 1, BR Klassik nebo Francé Culture. Nováček charakterizoval Vltavu nejblíže k BBC Radio 3 a 4 nebo švédskému P2. Nadále musí jít o stanici, která by neměla být programem určená pro menšinového posluchače, nicméně nikdy nebude z jeho povahy cílit na velké masy. V následujících letech může podle Ondřeje Nováčka stanice oslovit desítky tisíc nových posluchačů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související