Český telekomunikační úřad počítá letos s dokončením mezinárodní koordinace kanálů ve III. pásmu

16. leden 2019

Tento krok umožní spuštění dalších digitálních multiplexů. Mezinárodní koordinace je důležitá nejen pro sladění plánů se sousedními státy.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) očekává, že letos bude dokončena mezinárodní koordinace kmitočtových bloků (kanálů) ve III. pásmu, které budou určeny k dalšímu rozvoji pozemního digitálního rozhlasu DAB+. Regulátor to uvedl jako jeden z plánů pro rok 2019, které jsou součástí jeho Měsíční monitorovací zprávy. Operátoři RTI cz a Teleko zároveň doufají, že se jim podaří překlopit stávající příděly v L-bandu do III. pásma, což je jeden z pomyslných trnů v jejich patě. Pásmo L bylo operátorům přiděleno v době, kdy ještě fungovala analogová televize.

Rozvoj dalších DAB+ multiplexů v České republice je pro úspěch digitálního rádia klíčový. Český rozhlas je sice připraven být lídrem tohoto procesu, nicméně je jasné, že bez komerčních stanic v něm není možné úspěšně pokračovat. O rozvoji DAB+ tak rozhodne několik věci včetně rostoucích prodejů digitálních rádií a poslechovosti speciálních stanic. ČTÚ také v monitorovací zprávě informuje o připravované aukci kmitočtů v pásmu 700 MHz a nově spuštěných vysílačích/dokrývačích operátora Digital Broadcasting a České televize (Přechodová síť 11).

autor: lukpo
Spustit audio

Související