Čeští diváci mohou sledovat slovenské programy, operátor se odvolává na evropské právo

4. červen 2018

Sledování českých programů na území Slovenska a naopak bylo řadu let tolerováno, a nakonec vyústilo v uvedení mezinárodních verzí, jako je Nova International nebo Markíza International.

Satelitní služba Skylink, kterou vlastní lucemburská skupina M7 Group, od pondělí 4. června umožňuje zákazníkům v obou státech na jejich kartách zaplatit služby pod označením „Český Servisní poplatek“ a „Slovenský Servisní poplatek“ spojené s odpovídající programovou nabídkou v rámci klientské samoobsluhy. Na novinku upozornil o víkendu jako první portál Živé.sk.

Možnost poskytovat v rámci slovenské programové nabídky české komerční programy a v rámci slovenské programové nabídky české komerční programy slovenských kanálů oficiálně skončila před dvěma lety. Provozovatelé televizních stanic po nátlaku na operátory uvedli své „mezinárodní verze“ Nova International, Markíza International, JOJ Family a Prima Plus. Šlo o programy, které by neporušovaly teritoriální práva a zároveň přinesly tvorbu dané televizní stanice divákům na území jiného státu. Příjem českých komerčních programů na Slovensku a naopak řešili diváci zakoupením služby operátora z druhého státu nebo se rozhodli pro využití pirátské nelegální služby.

Jaromír Glisník, člen představenstva M7 Group, ale ve vyjádření pro Digitální rádio odmítl, že by docházelo k významné změně oproti stávajícímu stavu. České komerční stanice není nadále možno v rámci slovenské nabídky programů přijímat a samozřejmě to platí i obráceně. Glisník se odvolává na evropské právo, kdy není možné divákovi zakázat, aby si koupil programovou službu v jiném státě a využíval ji pro svou potřebu. Pokud si kdokoli v rámci EU pořídí služby Skylink, není to nic protiprávního. Skylink však nepromuje programové balíčky určené pro jeden stát na území druhého státu a nic takového ani neplánuje. V letošním roce došlo k radikálnímu rozhodnutí, kdy provozovatelé placených služeb umožňují využívat jejích platformy v rámci celé Evropské unie. Zatímco někteří operátoři se rozhodli zpřístupnit pouze své mobilní verze, jiné společnosti odemkly v zahraniční svým klientům i IPTV v rámci set-top boxů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související