Chorvatsko přidá v experimentálním módu dva vysílače, chystá další fázi vysílání DAB+

8. listopad 2018

Digitální rozhlas bylo možné v Chorvatsku naladit poprvé konce loňského roku. Po druhé experimentální fázi bude země bývalé Jugoslávie řešit, zda přejít na ostré vysílání.

Chorvatsko se připravuje na druhou fází zkušebního vysílání digitálního rozhlasového vysílání DAB+. Informuje o tom portál Satnews.de. V současné době se digitálně vysílá ve městech Ivanščica, Mirkovica, Šibenik a Sljeme, v plánu je spuštění DAB+ signálu ze Splitu a také Osijeku. Signál digitálního rozhlasu by se tak měl dočkat ještě většího zásahu populace. První části pilotní fáze se zúčastnilo šestnáct privátních rádií.

V současné době je možné v Chorvatsku na kanálu 9C naladit například stanice Antena Zagreb, Gold FM, Narodní Radio, Radio 101, Radio Banovina, Sjeverni Radio nebo Radio Martin. Pilotní fáze DAB+ vysílání na Balkáně probíhá od listopadu 2017, první vlna experimentálního vysílání tedy končí přesně po roce. Na konci příštího roku budou zainteresované subjekty zkoumat, zda má Chorvatsko přejít do řádného vysílání.

autor: lukpo
Spustit audio

Související