Zkušební vysílání DAB+ v Chorvatsku je v polovině, výsledky jsou uspokojivé

30. srpen 2018

V průběhu následujících měsíců se má Chorvatsko dočkat novely zákona o elektronických komunikacích, který má představit i plány v oblasti digitálního rozhlasu.

Chorvatský telekomunikační operátor Odašiljači i veze je spokojen s dosavadními výsledky testu digitálního rádia DAB+. Stejně jsou na tom i subjekty, které se tohoto experimentu účastní. Stávající experiment pomohl zvýšit povědomí o této technologii a zaměřit se na příjem v automobilech, které jsou pro tuto technologii klíčové. Výhodami DAB+ mají být nové stanice, kvalitnější zvuk a bezproblémové pokrytí signálem.

Povzbudivé zprávy se objevily v souvislosti s testem právě v rámci automobilového průmyslu. Drtivá většina dražších vozů má již zabudovaný DAB+ tuner v základní výbavě, u ostatních má pak kupující na výběr, zdali ho bude, nebo nebude chtít. Klíčovou výhodou bude do budoucna vysílání dopravních informací, a to v rámci doplňkových informací. Chorvatský automotoklub by měl zájem na této platformě participovat. Novely zákona o elektronických komunikacích, která bude počítat i s plány v oblasti DAB+, by se měla země dočkat v následujících měsících.

autor: lukpo
Spustit audio

Související