Tropické počasí přináší do Česka vzdálené signály, na Moravě byl zachycen DAB+ z Chorvatska

11. červen 2019

Digitální rozhlasová síť byla zachycena na vzdálenost 340 km, s jejím výkonem by mělo přitom jít zejména o regionální pokrytí. Vysílač je umístěň v lokalitě Ivanšcica.

Tropické počasí v těchto dnech úřaduje nad Českou republikou a spolu s vysokými teplotami přicházejí zejména v ranních a také večerních hodinách vzdálenější úlovky. V rámci diskusního boxu portálu Digitální rádio se například objevil příspěvek od čtenáře Andreje H., který na Moravě zachytil signál chorvatského DAB+ multiplexu OIV Demo na kanálu 9C. Vysílač Ivanščica – Sljeme má přitom výkon 1,3 kW a je tak spíše regionálního charakteru.

Podle našeho čtenáře byla vzdálenost od místa příjmu 340 km. V ten den nebylo zachycení balkánských stanic na Moravě ničím neobvyklým. V uzavřené skupině „DX-ing v Česku a Slovensku“ to potvrdil i známý anténář a letitý profesionál Petr Vozár. Novým úlovkem se v analogovém režimu VKV/FM stalo Big Radio 2 z vysílače Novi Grad nacházející se na území Bosny a Hecegoviny. Na území Moravy už byl několikrát potvrzen příjem DAB+ ze Slovinska.

autor: lukpo
Spustit audio

Související