Komerční provoz DAB+ v Chorvatsku v příštím roce, v plánu další investice

16. duben 2020

Jednání o spuštění řádného provozu probíhají se všemi zainteresovanými stranami. Digitální rádio se má pro letošní rok rozšířit na vysílače Psunj a Ugljan. Lepšího signálu se dočká i samotný Záhřeb.

Chorvatsko by mělo v příštím roce přejít na komerční vysílání technologie DAB+, tedy pozemního digitálního rádia. Informuje o tom magazín Globus. Má se tak stát po ukončení třetího roku experimentálního provozu. V rozhovoru pro periodikum to uvedl Bruno Cigovski z telekomunikační firmy Odasiljaci i Veze (OiV), která síť vysílačů provozu. Operátor je tamní obdobou Českých Radiokomunikací. Z důvodu zachování uspokojivé zvukové kvality nebude v multiplexu šířeno více než dvanáct stanic.

V současné době jsou v Chorvatsku v provozu vysílače Sljeme, Ivanščica, Učka, Belje - Đuro Podboj, Vidova Gora - Brač a Srđ, v blízké době je plánováno rozšíření na Psunj a Ugljan - Mala glava. Vytipovány jsou i další oblasti. V letošním roce je plánováno rozšíření pokrytí na 85 % populace pro venkovní a 52 % populace pro interní příjem. Lepšího signálu DAB+ se má dočkat mj. metropole Záhřeb. Jednání o spuštění komerčního provozu probíhá se všemi zainteresovanými stranami.

autor: lukpo
Spustit audio

Související