Co přijde místo DVB-T2 nebo satelitní televize? Norský průzkum předpokládá nekompromisní nástup 5G

17. červenec 2020

Možnosti, že tradiční distribuci čeká postupný útlum, věří 82 procent provozovatelů vysílání. Ve vyspělých zemích se dokonce předpokládá, že masivní nástup 5G proběhne v horizontu jednoho až dvou let.

Distribuci televizního signálu klasickými cestami, jako je pozemní vysílání DVB-T/T2 nebo satelit, čeká v následujících letech útlum a bude docházet k jejímu nahrazování prostřednictvím telekomunikačních sítí 5G. Předpokládá to globální průzkum norské společnosti Nevion, který byl realizován mezi provozovateli tradičního broadcastingu, tedy šíření signálu doposud používanými kanály. V České republice už začínají 5G sítě fungovat v prvních lokalitách. Pásmo se uvolňuje po vypnutí stávajícího DVB-T vysílání a uvolňování pásma 700 MHz.

Možnosti, že tradiční distribuci čeká postupný útlum, věří 82 procent provozovatelů vysílání. Ve vyspělých zemích se dokonce předpokládá, že masivní nástup 5G proběhne v horizontu jednoho až dvou let. V České republice by to pochopitelně bylo déle. Stávající celoplošné DVB-T2 sítě drží kmitočtové příděly od Českého telekomunikačního úřadu do roku 2030. Nástup 5G sítí zcela logicky zvýší konzumaci obsahu, který je možné prostřednictvím této infrastruktury přenášet. Zároveň naroste sledování videa na cestách.

„Technologie 5G může do budoucna přinést OTT (nelineární, pozn. red.) službám přinést konzumaci obsahu nejen v kvalitě požadované pro mobilní zařízení, ale také pro domácí televizní obrazovky. (…) Z dlouhodobého hlediska je pravděpodobné, že mobilní technologie 5G by se mohla stát také standardním prostředkem pro poskytování pozemní televize,“ uvedl Andy Rayner ze společnosti Nevion a doplnil, že v takovém případě by obě technologie fungovaly nějakou dobu vedle sebe. Pro diváky by to pak pochopitelně opět znamenalo nutnou obměnu přijímačů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související