Povědomí o DAB+ je v Německu větší než u formátu Ultra HD či 5G sítí

29. červenec 2019

Na samotném čele žebříčku se s 84 % umístili hlasoví asistenti, případně hlasové ovládání. Digitálnímu rádiu patří druhá příčka, následuje ho se 70 % umělá inteligence.

Společnost gfu Consumer & Home Electronics, která je organizátorem každoročního technologického veletrhu IFA, zjistila, že DAB+ si jako technologie v německých domácnostech vede co do povědomí lépe než vysílání Ultra HD nebo sítě 5G. Ukázal to průzkum na reprezentativním vzorku dvou tisíc domácností, jenž byl publikován v uplynulých dnech. Povědomí o technologii digitálního rádia má již 76 % domácností, naopak UHD „pouze“ 50 % a 5G o pět procent více.

Na samotném čele žebříčku se s 84 % umístili hlasoví asistenti, případně hlasové ovládání. Digitálnímu rádiu patří druhá příčka, následuje ho se 70 % umělá inteligence. Velmi dobře si vede například i video na vyžádání – služby typu Netflix, Amazon Prime Video apod. – 61 %. Do povědomí běžné německé veřejnosti prozatím příliš nevstoupily termíny jako OLED (32 %) a vysoký dynamický rozsah HDR (26 %). V Německu v současné době funguje jedna celoplošná DAB+ síť a řada veřejnoprávních i místních multiplexů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související