Co zlepšit po spuštění samotných vysílačů DAB+? Další cestu ukázal veřejnoprávní rozhlas NDR

6. srpen 2020

Veřejnoprávní vysílatel má díky digitálnímu rádiu možnost cílit na posluchače nejen odpojované regionální zpravodajství, ale také slideshow. V ní se mohou objevit speciální sdělení nebo předpověď počasí pro danou oblast.

Spuštění samotných DAB+ vysílačů a nabídka doplňkových multimediálních služeb nemusí být pro digitální rádio nutně pomyslnou konečnou stanicí. Další směřování ukázal vysílatelům německý veřejnoprávní rozhlas NDR, který se svými programy operuje v severních částech země. Díky regionalizaci budou nově dostávat posluchači cílené zpravodajství a informace o počasí. To bude možné nejen ve formě samotného vysílání, ale také vizualizace ve formě slideshow. Regiony NDR1 jsou rozděleny na verze Niedersachsen, Welle Nord a MV.

„Digitální distribuce nám umožňuje vysílat naše rozhlasové programy ještě hospodárněji, šetří energii a tím šetří zdroje. To dává ekonomický a ekologický smysl. Prostřednictvím programů NDR můžeme lidem na severu země poskytnout ještě více informací a služeb, tzn. dvojí přínos – pro životní prostředí a posluchače,“ uvedla při této příležitosti výrobní ředitelka NDR Sachsa Molina. Ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko je například veřejnoprávní multiplex k dispozici na šesti různých kanálech, což znamená i odpovídající počet odpojení.

autor: lukpo
Spustit audio

Související