ČRA nadále tají zákazníky celoplošné DAB+ sítě CDG, ohledně termínů jsou zdrženlivé

16. říjen 2024

Ani pardubická oborová konference Média a technologie, dříve známá pod označením Radiokomunikace, nepřinesla rozřešení budoucí podoby multiplexu operátora Czech Digital Group, kterého plně ovládají České Radiokomunikace. Marcel Procházka, ředitel pro regulaci a rozvoj ČRA, pouze potvrdil, že síť jako první odstartuje z vysílačů Žižkov, Hády, Hošťálkovice a Radeč.

Čtěte také

Procházkova prezentace se nesla v tradičním duchu představení úspěchu digitálního rádia DAB+ nejen v Evropě, ale i mimo ni. Manažer z nejužšího vedení ČRA zapakoval, že operátor bude provozovat (vedle RTI cz) jak celoplošnou síť, tak i regionální nabídky podél hranic Čech s Německem, tedy v Libereckém, Ústeckém a Karlovarském kraji (kanál 7B), ale i na Plzeňsku a v Praze (kanál 6B). Se zahájením výstavby tohoto multiplexu počítá operátor na duben příštího roku.

Proč ještě nebyla představena programová nabídka celoplošného multiplexu Czech Digital Group? Redakce portálu Digitální rádio předpokládá, že za tím mohou být odlišné představy komerčních rádií a samotného operátora. Česko je v poměrně paradoxní situaci. Operátoři sice dostali kmitočtové prostředky, kterou mohou zajistit bez problémů rozvoj této technologie, na druhé straně jsou zde ale zájmy privátních hráčů, kteří se nechtějí vzdát silné pozice na poli analogového rádia. Procházka posun omluvil tím, že se zdržela dodávka technologií ze zahraničí, která vedla i k pozdějšímu termínu.

Čtěte také

Trhem v souvislosti se zaváděním DAB+ prostupuje řada spekulací, což souvisí zejména s budoucím složením jednotlivých sítí. Zatímco někteří operátoři již mají jasno a spouští nové vysílače, velkou neznámou zůstávají například záměry společnosti GG Omikron (součást Greativity Group), která sice monitoruje možnosti vstupu na trh digitálního rádia, běžná veřejnost ale doposud neviděla žádný konkrétní krok, jenž by ke spuštění jejího multiplexu vedl.

autor: lukpo
Spustit audio

Související