Celoplošný DAB+ multiplex Czech Digital Group před spuštěním, známe první parametry vysílačů

8. září 2024

České Radiokomunikace, respektive jejich dceřinná firma Czech Digital Group, spustí v horizontu několika týdnů, mohlo by se tak stát koncem září, svůj připravovaný a dlouho očekávaný celoplošný DAB+ multiplex nesoucí oficiální označení Vysílací síť B. První lokality se objevily v uplynulých dnech v databázi Českého telekomunikačního úřadu. Není žádným překvapením, že se jedná o naše čtyři největší města.

Aukce DAB+ kmitočtů: celoplošná síť B - Czech Digital Group, a.s.

V Praze plánuje operátor CDG využít, stejně jako v Ostravě, kanál 11D. Signál pro území hlavního města bude šířit pochopitelně vysílač Žižkov, kterému byl přidělen maximální vyzářený výkon 20 kW. Na ostravských Hošťálkovicích to bude 10 kW, stejně jako z brněnských Hádů (kanál 7C) a plzeňské Radče (kanál 11B). Ve všech případech má být použita vertikální polarizace, která se všeobecně vžila jako běžná pro digitální rádio DAB+, byť například i v Německu existují výjimky.

Snaha o spuštění vysílačů ve čtyřech největších českých aglomeracích nemůže být nijak překvapivá. Operátor díky němu okamžitě získá velké pokrytí populace a navíc se i rychle přiblíží rozvojovým kritériím sítě, která od operátorů požaduje Český telekomunikační úřad. Redakce portálu Digitální rádio předpokládá, že v programové nabídce se objeví stanice skupiny Radio United, dalším kandidátem je pak společnost Londa provozující Impuls, Český Impuls a Rockzone.

Pravidelné informace o plánované výstavbě DAB+ vysílačů přinášíme v následující příloze.

autor: lukpo
Spustit audio

Související