Celoplošný DAB+ multiplex Czech Digital Group odstartuje v září, jako první spustí velké regiony

21. květen 2024

Vysílacími lokalitami chce společnost Czech Digital Group kopírovat kóty Českého rozhlasu, jehož chod multiplexu technologicky zajišťují České Radiokomunikace. V červnu spustí operátor svou regionální síť pro Prahu na kanálu 6B a vypne programovou nabídku na kanálu 7A. Plány s výstavbou DAB+ multiplexů prezentovali na dnešní konferenci Innovation Day zástupci Českých Radiokomunikací.

Aukce DAB+ kmitočtů: celoplošná síť B - Czech Digital Group, a.s.

České Radiokomunikace, respektive jejich dceřinná společnost Czech Digital Group, předpokládají, že v červenci zahájí výstavbu svého celoplošného multiplexu B. Zahájení vysílání z prvních lokalit proběhne letos v září. Na konferenci Innovation Day o tom informoval Marcel Procházka, ředitel právního a regulatorního útvaru operátora. Ještě na konci letošního roku, konkrétně v prosinci, se chce operátor dostat na pokrytí 50 % populace, v březnu 2025 pak dosáhne více než 80 %.

Co se týká konkrétních vysílačů, jako první na řadu má příjít spouštění lokalit jako Praha – Žižkov, České Budějovice – Kleť, Liberec – Ještěd, Brno – Kojál nebo Ostrava – Hošťálkovice. Následovat bude pokrytí dálnic a sálnic, kde se pohybuje nejvíce lidí s DAB+ přijímači, dále přijdou na řadu menší města a obce. Nakonec se chce operátor CDG zaměřit na lepší pokrytí indoor, tedy uvnitř budov, aby byly maximálně pokryty domácnosti i na stacionární příjem.

Aukce DAB+ kmitočtů: vydražené regionální bloky - Czech Digital Group, a.s

Vedle celoplošné sítě bude operátor CDG provozovat také několik regionálních sítí, konkrétně v Praze, Plzeňském kraji a severních Čechách. Prvním vysílačem tohoto multiplexu bude pražský Žižkov, který odstartuje v červnu na kanálu 6B a nahradí dosavadní individuální příděl na kanálu 7A, který vyprší na konci května. V prosinci bude následovat kanál 6B v západních Čechách a zároveň dojde k vypnutí kanálu 6D v Plzni. Se samotným zahájením výstavby se počítá v dubnu 2025.

Marcel Procházka oznámil, že dodavatelem technologií pro DAB+ bude stejně jako v případě DVB-T2 společnost Rhode and Schwarz. „Rozhlasové stanice bude stát poměrně velké peníze, aby připravily nový obsah, protože bez něho nebudou posluchači kupovat DAB+ přijímače. Chceme, aby v DAB+ vysílání byl i unikátní obsah, který posluchači nanajdou na FM,“ upozornil ředitel právního a regulatorního úseku ČRA. O počtu stanic v multiplexech ještě není rozhodnuto.

Čtěte také

„S našimi zákazníky jednáme o principu, kdy část zákazníků si koupí kapacitu sítě a podle toho si budou moci určovat počet stanic, datový tok apod.,“ prozradil Procházka a dodal: „Pokud tedy budou vysílat ve špatné zvukové kvalitě, nepůjde to na naši hlavu.“ Operátor se chce pomocí pozitivního lobbingu postarat o to, aby byla v české legislativě zakotvena povinnost prodeje nejen analogových rádií, ale aby tyto přijímače měly i DAB+ tunery. Inspirace pochází z Itálie.

Oborové konference se zúčastnil také Martin Hroch ze společnosti Radio United, která patří mezi nejvýznamnější hráče na českém trhu – provozuje konkrétně rádia Kiss, Beat, Country, Radio 1, Signál a Spin. Ve své prezentaci, kterou věnoval mimo jiné distribučním platformám a jejich perspektivám, vůbec nehovořil o tom, do jaké DAB+ sítě se firma chystá. Na otázku, kdy se tak stane, Hroch reagoval vyjádřením, že jednání probíhají. Časový termín tedy zatím neupřesnil.

Čtěte také

Jiří Duchač, ředitel odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu, uvedl, že na základě rozvoje sítí bude vidět, jak se bude v tomto procesu postupovat dál. „Pokud se DAB+ bude dařit, jsme po čase opět připraveni přistoupit k dalším mezinárodním koordinacím,“ konstatoval Duchač a zopakoval, že v současné době se nepočítá s vypínáním FM. „Budoucnost FM je spíše v rukách provozovatelů FM vysílání a provozovatelů DAB+ sítí. Pokud se podíváte po světě, málokde by se o FM vysílání rozhodovalo administrativně,“ uzavřel.

autor: lukpo
Spustit audio

Související