DAB+ a streaming v Belgii posilují na úkor analogového FM rádia

17. únor 2023

Ve francouzsky hovořící části Belgie se stává dominantním způsobem poslechu audio obsahu digitální rádio DAB+ a streaming, naopak klesá poslech analogového vysílání v pásmu FM. Pravidelné výsledky poslechovosti byly prezentovány krátce před Světovým dnem rádia, který připadl tentokrát na pondělí 13. února.

„Tváří v tvář extrémně bohaté audiovizuální nabídce zůstává konzumace rádia velmi populární. Zároveň je však nutné upozornit, že konzumace tradičních médií prostřednictvím FM se postupně snižuje, a to ve prospěch digitálních technologií, které se v posledních letech rozvíjejí. DAB+ a streamování jsou ve francouzsky mluvící belgické krajině na vzestupu a nadále rostou,“ informoval v tiskové zprávě maRadio.be.

Povědomí o DAB+ ve Valonsko-Bruselském regionu výrazně vzrostlo od roku 2018. Před pěti lety o tomto novém digitálním standardu slyšelo pouze 25 % dotázaných posluchačů. Dnes ho spontánně pozná 73 % z celkového objemu. Analogové vysílání v FM pásmu sice využívá nadále 84 % dotázaných, nicméně rozestup oproti digitálu se snižuje. Původní způsob konzumace rádia na velmi krátkých vlnách tvoří 58 % celkového objemu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související