DAB+ ladí v Česku sedmnáct procent posluchačů, platforma roste

9. srpen 2023

Na konci prvního pololetí letošního roku ladilo DAB+ v České republice sedmnáct procent posluchačů. Ukázaly to aktuální výsledky Radioprojektu, pravidelných výsledků oblíbenosti rozhlasových stanic na trhu. Oproti předchozímu výsledku prezentovanému přesně před rokem si tak digitální rádio polepšilo o tři procentní body.

Čtěte také

Rozhlasové vysílání konzumují v České republice posluchači v drtivé většině prostřednictvím klasického rádia nebo autorádia. Aktuálně je tato hodnota na 90 %. Posluchačů digitálního rozhlasu DAB+ je v České republice 17 %, což je stejná hodnota, jakou vykázaly mobilní telefony a prakticky stejné číslo, které generují i počítače včetně notebooků a tabletů. Naopak minoritní konzumaci rozhlasového vysílání tvoří televize, která v Radioprojektu vygenerovala 9 % posluchačů.

Digitální rádio DAB+ je technologií, která drobně, ale dlouhodobě na českém trhu roste. Na hodnotu stávajících 17 % posluchačů se dostala z loňských 14 %. I tehdy tato platforma narostla o tři procentní body oproti roku 2021. Podle prezentace ze středečního Radioprojektu, který se vztahuje k období prvního a druhého kvartálu letošního roku, je tak DAB+ nejvýraznější rostoucí technologií poslechu v rámci prezentovaných dat. Radioprojektu se pravidelně účastní telefonicky přes 15 tisíc lidí.

Týdenní poslechovost čistě digitálních stanic Českého rozhlasu

  • Radio Wave – 36 tisíc posluchačů
  • Radiožurnál Sport – 30 tisíc posluchačů
  • ČRo Jazz – 16 tisíc posluchačů
  • Rádio Junior – 13 tisíc posluchačů
  • ČRo Pohoda – 12 tisíc posluchačů
  • ČRo D-dur – 9 tisíc posluchačů
autor: lukpo
Spustit audio

Související