DAB+ multiplex MDR Thueringen od poloviny prosince z vysílače Saafeld

19. prosinec 2022

Německý veřejnoprávní rozhlas MDR spustil v polovině 50. týdne nový DAB+ vysílač pro německou spolkovou zemi Durynsko, který se nachází v lokalitě Saafeld. Dochází tak ke zlepšení příjmu digitálního rádia v budovách pro více než 20 tisíc obyvatel v aglomeraci Saalfeld, Rudolstadt a Bad Blankenburg.

Pokrytí DAB+ multiplexu MDR Thueringen se zvyšuje na úrovni indoor příjmu, tedy v budovách, na 90 procent populace. Veřejnoprávní síť obsahuje mj. programy jako MDR Jump, MDR Kultur, MDR Klassik nebo MDR Sputnik, a pochopitelně i regionální verze samotného programu MDR Thüringen. Rozhlasový multiplex funguje na kanálu 8B z tohoto vysílače výkonem 2 kW ve vertikální polarizaci, identifikační kód vysílače je TII 4214.

Příjem této rozhlasové sítě je možné také na území České republiky, zejména v severozápadních částech, ale při zlepšených podmínkách dokonce i v Praze. V takových případech je ale pochopitelně nutná externí anténa pro III. pásmo. V současné době je v provozu patnáct vysílačů multiplexu MDR Thueringen, nejsilnější z nich mají výkon 10 kW. Dosah privátní sítě DAB Thueringen na kanálu 12B je výrazně menší.

autor: lukpo
Spustit audio

Související