DAB+ multiplex pro Berlín a Braniborsko spuštěn s veletrhem IFA, „dolétne“ i do Čech

31. srpen 2018

Aktuálně je možné přijímat v hlavním německém městě a jeho širokém okolí šedesát rozhlasových stanic digitálně. Za zlomový krok ve své existenci vnímá tuto expanzi stanice Rock Antenne.

V pátek 31. srpna, tedy právě dnes, byl zahájen v hlavním městě Německa mezinárodní technologický veletrh IFA. Kromě novinek z oblasti spotřební elektroniky a domácích spotřebičů, přináší i povzbudivé zprávy pro digitální rozhlas DAB+. V předvečer zahájení veletrhu došlo ke spuštění nového multiplexu na kanálu 12D, který svým signálem bude zásobovat kromě Berlína i německou spolkovou zemi Braniborsko.

Zkušební vysílání nového DAB+ multiplexu proběhlo ve středu večer 29. srpna. Digitální síť byla, jak se dalo očekávat, zachycena i na území Čech. Report s fotkou zaslal na sociální síť Facebook čtenář Digitálního rádia Filip Černoch z Lužických hor, který příjem realizoval na TechniSat  DigitRadio 210. Signál multiplexu na území Čech bude díky třem vysílačům horší, než je tomu u veřejnoprávního kanálu 10B, který jich využívá pět, což se potvrdilo během dnešních ranních podmínek, kdy síť RBB chodila v Praze zcela bez problémů.

Spuštění nového multiplexu je očekávanou události nejen pro posluchače a majitele DAB+ přijímačů, ale i řadu rozhlasových stanic. „Pro Rock Antenne je velmi zvláštní den. Díky expanzi do Berlína a Braniborska pokračujeme v důsledné expanzi našeho DAB+ signálu a zároveň můžeme oslovit výraznou část nového publika,“ uvedl Guy Frankel, generální a zároveň programový ředitel Rock Antenne. Stanice přichází do německé metropole s nekompromisním mottem „Nejlepší rock nonstop“.

autor: lukpo
Spustit audio

Související