DAB+ multiplex v saském Chemnitzu hledá vhodný kanál, kolizi by mohl způsobit Klínovec

15. duben 2021

Start rozhlasové sítě v saském Chemnitzu komplikuje nevhodně zvolený kanál 9C. Stejný kmitočet používá i multiplex operátora RTI cz z Klínovce. Vzdušnou čárou jsou přitom obě lokality relativně blízko sebe, lze tedy předpokládat, že by docházelo k rušení.

Portál Satellifax upozorňuje na skutečnost, že německá síťová agentura BNetzA, tamní obdoba Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) se snaží najít vhodnější kanál pro připravovanou rozhlasovou síť v saském městě Chemnitz. Kanál 9C se ukázal jako nevhodný. Náhradou by mohl být případně kanál 5B.

Německý web vyloženě neuvádí, co za problematickou koordinací stojí, nicméně je jasné, že v celé záležitosti hraje svou roli i západočeský Klínovec. Zde na kanálu 9C šíří svůj multiplex telekomunikační operátor RTI cz. Vzdušnou čarou jsou pak od sebe česká a německá kóta relativně blízko. Oba vysílače mají plánovaný výkon 1 kW.

Pro případné zájemce dále od hranic se Saskem by ale nebyla změna kanálu přesto dobrou zprávou. Uvažovaný kanál 5B opět využívá společnost RTI cz, a to hned v případě tří lokalit – plzeňského Sylvánu, klatovské Doubravy a toužimského Třebouňského vrchu. Právě poslední z vysílačů má i přes výkon 1 kW velmi dobrý dosah a dálkově ho lze na venkovní anténu bez problémů zachytit také v Praze.

autor: lukpo
Spustit audio

Související