DAB+ multiplex z Ingolstadtu by mohly obsadit další dvě stanice

1. březen 2023

Rozhlasová síť v bavorském Ingolstadtu se může rozšířit o další dvě rozhlasové stanice. Umožní to vyhlášení výběrového řízení na nové vysílatele. Jednu z pozic by obsadil vysílatel z okolních regionů, který by tak mohl dokrýt problematické oblasti.

V současné době je v multiplexu k dispozici sedm rozhlasových stanic, obsazením dalších dvou pozic by tedy jejich počet stoupl na devět. Jedná se konkrétně o Radio In, Megaradiomix, Galaxy Ingolstadt, Radio RT1, Mega 80s, Hoamatwelle a Oldiewelle. V minulosti působila tato rozhlasová síť několik let na kanálu 11A, loni v červenci ovšem došlo k jejímu přeladění na kanál 6A. Výrazně se zlepšil příjem sítě i na území Čech.

V současné době už nedochází na úrovni dálkového příjmu ke kolizi multiplexu Ingolstadt se sítí Teleko DAB z vysílačů v Příbrami a Praze. Při zlepšených podmínkách se bavorská programová nabídka vyskytuje velmi často i na území středních Čech. Toto pokrytí zejména zajišťuje vysílač Pfaffenhofen an der Ilm/Wolfsberg     s 10 kW, v pohoří Brdy lze zaznamenat i výskyt druhé kóty, kterou je se stejným výkonem ve vertikální polarizaci Gelbelsee.

autor: lukpo
Spustit audio

Související