DAB+ přijímač má v Rakousku každý čtvrtý člověk, země vybočuje z normálu postojem veřejnoprávní ORF

10. červen 2022

Organizace Digitalradio Österreich informovala, že obliba digitálního rozhlasového vysílání stále roste, a to i přesto, že se tak děje bez účasti veřejnoprávního média ORF, což je prakticky evropským unikátem. Jak jsme již informovali, celoplošný multiplex DAB+ Austria oslavil v uplynulých dnech své tříleté výročí.

Portál Teltarif.de připomněl, že na platformě DAB+ vysílá v Rakousku 28 stanic. Všechny je možné naladit ve Vídni a okolí, zbytek země má pak k dispozici signál sítě DAB+ Austria. Programovou nabídku rozšiřuje stejně jako v Česku možnost přeshraničního příjmu. V případě Rakouska se jedná o německé a švýcarské multiplexy, v okolí Innsbrucku pak ze severu Itálie (Jižní Tyrolsko). Zde paradoxně ORF v jednom z multiplexů vysílá.

Technicky ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka minulý týden na konferenci Digimedia 2022 zdůraznil, že penetrace DAB+ příjmu u nás roste díky povinnosti instalovat digitální tunery jako součást základní výbavy vozidel. Stejná situace je i v Rakousku, kde každoročně vzroste počet takto vybavených automobilů o přibližně 300 tisíc. Rostoucí popularitu DAB+ u našich jižních sousedů potvrzuje i studie Ipsos. Každý čtvrtý Rakušan vlastní digitální rádio.

autor: lukpo
Spustit audio

Související