DAB+ se dostává do centra pozornosti

15. červen 2021

Loňský rok byl pro rádio DAB + klíčovým rokem s významným vývojem na několika evropských trzích. Tento vývoj byl podpořen silným růstem prodeje přijímačů DAB a rostoucím povědomím o výhodách DAB / DAB+ pro životní prostředí.

Výhled na další vývoj je pozitivní, protože vstoupí v platnost evropský kodex pro elektronické komunikace a Francie spustí vnitrostátní služby v létě 2021. V roce 2020 došlo k řadě změn, které jednoznačně svědčily o pokroku standardu:

  • V říjnu spustilo Německo svůj druhý národní multiplex, který nabízí 16 nových služeb potenciálnímu publiku 67 milionů posluchačů.
  • V prosinci Švýcarsko potvrdilo, že v roce 2022 vypne FM rádio - počínaje veřejnoprávním vysíláním a v roce 2023 budou následovat soukromé vysílací společnosti.
  • V prosinci také vstoupil v platnost Evropský kodex pro elektronické komunikace (EECC), který vyžaduje, aby všechna nová autorádia v EU byla schopna přijímat digitální pozemní rádio.

Prodej zařízení

Tento vývoj na trhu se odráží v silné poptávce spotřebitelů po rádiích s možností DAB+:

  • Prodeje spotřebitelských přijímačů DAB / DAB + se v roce 2020 zvýšily o 12 % (tržby z prodeje analogových přijímačů poklesly ve stejném období o 21 %).
  • Ve 4. čtvrtletí byl výkon v oblasti DAB / DAB + ještě větší s meziročním nárůstem tržeb o 22 %.

Spotřebitelé přecházejí od zařízení založených pouze na FM k atraktivnější nabídce dostupné na DAB+ (větší výběr, konzistentnější zvuk a stále častěji i barevné displeje).

Autorem překladu je Mezinárodní oddělení Českého rozhlasu.

Spustit audio

Související