Den D pro DAB+ v Německu: Startuje druhý celoplošný rozhlasový multiplex

5. říjen 2020

Nový multiplex nabídne v konečné fázi šestnáct rozhlasových stanic. K dispozici bude přibližně pro 83 % populace, což odpovídá 67 milionům obyvatel. Základem této sítě je zejména programová pestrost.

Naši západní sousedé se po několika letech čekání dočkali. Úderem desáté hodiny dopolední dnes bude v Německu spuštěna druhá celoplošná rozhlasová síť ve standardu DAB+, která svým signálem bude v první fázi pokrývat přibližně 83 % populace. Zahájení nového multiplexu proběhne s několikaletým odkladem oproti původnímu plánu, kdy mu bránil ve startu vleklý soudní spor mezi neúspěšným žadatelem a stávající společností Antenne Deutschland. Vše už je naštěstí minulost.

Vysílače nového celostátního DAB+ multiplexu v SRN

V novém multiplexu bude k dispozici až šestnáct rozhlasových programů, které budou provozovat známí hráči na trhu, jako je mediální skupina RTL, Antenne Bayern nebo Absolut Radio. Rozhlasovou síť bude možné naladit i na omezeném území Čech, zejména v části Ústeckého a Karlovarského kraje, kde nebude docházet ke kolizi s východočeskou Černou horou na kanálu 5D nebo vysílačem operátora Teleko digital v Liberci. Do konce roku bude spuštěna i kóta Ochsenkopf.

Rozcestník k novým rozhlasovým stanicím budou moci zájemci najít na webové stránce https://www.dabplus.de/bundesweit/. Němci budou moci na celoplošné úrovni přijímat téměř tři desítky stanic na platformě DAB+. V řadě spolkových zemí fungují i národní a regionální sítě, které ještě dále obohacují nabídku. V některých oblastech tak bude možné na platformě DAB+ naladit až osm desítek programů různých žánrů. Technologii již využívá u našich západních sousedů více než 260 stanic.

autor: lukpo
Spustit audio

Související