DAB+ se na Mediáních dnech Mnichov prezentoval jako „Zelené rádio“

15. listopad 2023

Ekologie a šetrnost k naší planetě jsou čím dál tím důležitějšími tématy a reflektuje je také DAB+ jako perspektivní distribuční technologie současnosti i budoucích let. Mediální dny Mnichov, které se konaly od 25. do 25. října v bavorské metropoli prezentovaly toto vysílání jako tzv. Zelené rádio.

„Bayern Digital Radio klade téma „Zelené rádio“ do středu své letošní prezentace. Na základě stejnojmenné studie Bavorského rozhlasu a Bavorského státního centra pro nová média se ukazuje, jak může rozhlas přispět k překonání klimatické krize a dosažení klimatických cílů a jakou roli v tom hraje DAB+,“ informovala organizace na svých webových stránkách. K vidění byla mimo jiné DAB+ rádia značek Albrecht, Imperial, Sangean, Soundmaster a TechniSat.

Význam technologie pro životní prostředí nepodceňuje ani Český rozhlas. Kromě toho, že DAB+ umožňuje v jednom jediném multiplexu nabídnout posluchačům celé množství různých programových služeb, ekologičtější a ekonomičtější je právě i provozo těchto vysílačů. Šetrnější ke svému okolí je nejen ve srovnání s AM distribucí, ale například i analogovým FM rádiem. To v prezentacích na odborných konferencích reflektoval několikrát i ředitel techniky Karel Zýka.

autor: lukpo
Spustit audio

Související