DAB+ ve Švédsku dostal důležitý impuls, Bauer Media spustila svůj multiplex v Göteborgu a Malmö

14. leden 2021

Obyvatelé švédských měst Göteborg a Malmö mají k dispozici stejnou programovou nabídku jako lidé žijící v hlavním městě Stockholmu. Šířeny jsou zde multiplexy veřejnoprávního rozhlasu a skupin NENT a Bauer Media.

Švédsko, ve kterém to pouhých několik let nazpět vypadalo, že v zavádění digitálního rádia DAB+ zatáhne za pomyslnou brzdu, dostalo pro tuto technologii důležitý impuls. Skupina Bauer Media se rozhodla na konci loňského roku rozšířit signál svého multiplexu do dalších dvou měst, konkrétně Göteborgu a Malmö. V těchto oblastech už je možné naladit jak signál veřejnoprávního rozhlasu, tak i komerční sítě NENT. Jak informuje portál Dagens Media, v obou oblastech, stejně jako ve Stockholmu, je k dispozici signál tří DAB+ multiplexů.

„V únoru nikdo nevěděl, že Švédsko a svět bude zasažen pandemií. To ovlivnilo vše, od dodávek technického vybavení, kdy se evropský průmysl zastavil, až po to, kdy jsme byli nuceni nedobrovolně propustit některé zaměstnance,“ uvedl při této příležitosti Teemu Korhonen, manažer distribuce společnosti Bauer Media. Podíl poslechu DAB+ roste v celé Evropě, spuštění sítě v dalších městech tak bylo jasnou volbou. Multiplex obsahuje mimo jiné stanice Rockklassiker Hårdrock, Nostalgi, Vinyl FM, Svensk Pop nebo Lugna Klassiker.

autor: lukpo
Spustit audio

Související