DAB+ vysílače Jauerling a Gaisberg odstartují ještě letos, českobudějovický Kluk čeká přeladění

24. září 2019

Nové rakouské vysílače budou šířit opět signál multiplexu DAB+ Austria. Digitální rádio na jihu Čech je nutné přeladit z důvodu kolize s dolnorakouských vysílačem. Signál v L-bandu bude vypnut.

Telekomunikační operátor ORS se rozhodl uspíšit zavádění digitálního rozhlasu DAB+ u našich jižních sousedů. Vysílače Sankt Poelten – Jauerling (kanál 5D), Salzburg – Gaisberg (kanál 5B) a Innsbruck – Patscherkofel (kanál 5B) budou proto spuštěny nikoliv až v březnu příštího roku, ale již letos, konkrétně 11. prosince. ORS se k uspíšení spuštění nových kót multiplexu DAB+ Austira rozhodl s důvodu rychlejších prací na jednotlivých vysílačích. Vše už je prakticky ze strany operátora připraveno. Spuštění DAB+ z nových vysílačů před vánočními svátky je zejména dobrou zprávou i pro tamní obchodníky s elektronikou.

Start vysílače Jauerling ovlivní digitální rozhlas také na našem území. Díky použitému kanálu 5D je nutné přeladit multiplex RTI cz na kótě České Budějovice – Kluk. Roman Kropáček, provozní ředitel firmy, portálu Digitální rádio potvrdil, že operátor s tímto krokem počítá v nejbližší době. Přesný termín však nebyl Kropáček schopen sdělit kvůli dodávce zbývající technologie pro vysílač a její následné instalaci. Podle Romana Kropáčka je oprávnění pro RTI cz platné do konce roku, nicméně vzhledem k rakouskému postupu to bude výrazně dříve. Operátor bude nově vysílat na kanálu 7A výkonem 1 kW, vysílání v L-bandu vypne.

autor: lukpo
Spustit audio

Související