Dálkový příjem také v éře DVB-T2: V Praze zahrála poprvé Přechodová síť 13 z Třebíče

12. červen 2019

Televizní multiplex obsahuje vedle standardních programů také regionální stanice Polar HD a TVS. Příjem terestrické sítě byl realizován na vzdálenost přibližně 140 kilometrů.

Další překvapení přineslo do Prahy probíhající tropické počasí. Dnes ráno, tedy ve středu 12. června, se podařilo na území hlavního města zachytit Přechodovou síť 13, která vysílá ve standardu DVB-T2 na kanálu 56. Redakci portálu Digitální rádio o tom informoval dlouholetý spolupracovník Čestmír Polák. Jemu bylo podezřelé, že se v multiplexu nachází vedle standardních programů také ostravská televize Polar ve vysokém rozlišení (HDTV) a slovácká regionální stanice TVS. Tato skutečnost ukazovala právě na moravský region.

Seznam kanálů s programy Polar HD a TVS

Zapsáním technických parametrů do elektronické databáze Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) bylo zjištěno, že se jedná o vysílač Třebíč – Vartemberk, který byl od místa příjmu vzdálený sice necelých 140 km, nicméně jeho výkon je „pouze“ 5 kW, což ho tedy řadí spíše do kategorie regionálních stanovišť. Informace velmi překvapila i samotného provozovatele multiplexu, společnost Progress Digital, a potvrdila jediné – dálkový příjem televizního signálu není pasé ani v éře DVB-T2, hlavní slovo ale přinese v příštím roce až vypínání vysílačů DVB-T.

autor: lukpo
Spustit audio

Související