Další logický krok v saském DAB+, přesun stanice z lokální do regionální sítě

10. říjen 2023

Saská stanice Radio Blau se v uplynulých týdnech rozhodla k ukončení distribuce v lokálním multiplexu pro Lipsko a přesunula se do sítě Region Leipzig. Provozovatel ušetří náklady za paralelní distribuci, i když je jeho zásah větší. Multiplex je zachytitelný i v Čechách.

Čtěte také

Regionální multiplex Lipsko se těší poměrně velkému zájmu vysílatelů, aktuálně je zde dostupných dvanáct stanic. Rozhlasová síť, která odstartovala letos na jaře, obsahuje kromě Radia Blau například místní verze stanic Radio PSR, Hitradio RTL Sachsen, R.SA, Energy Sachsen nebo 90s90s Dance. Radiu Blau je vyhrazený datový tok 80 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1, které je standardem pro všechny programy v této síti.

Multiplex Region Leipzig je možné naladit z vysílače Messegrund na kanálu 10A s výkonem 10 kW ve vertikální polarizaci. Rozhlasová síť, která byla spuštěna začátkem dubna, tedy přesně před půl rokem, pokrývá svým signálem nejen Lipsko a jeho okolí, ale tuto oblast dalece překračuje. Redakce portálu Digitální rádio má informace o jeho zachycení například i ve středních Čechách v okolí Velkých Popovic, zde ale byla pochopitelně pro příjem nutná externí anténa pro III. pásmo.

autor: lukpo
Spustit audio

Související