Dánské regionální stanice objevují DAB+, vypnutí analogového signálu VKV neplánují

2. březen 2020

Digitální rozhlas je vhodným distribučním prostředkem pro rozšíření pokrytí do míst, kde doposud signál daného vysílatele nebyl dostupný. Dánsko se dočká v DAB i nové kulturní stanice bez reklamy.

Dánské regionální stanice začínají využívat pozemní digitální rozhlas DAB+. Vidí v něm potenciál pro zvýšení svého pokrytí a tím pádem i zisku z reklamy. Informoval o tom portál Lokalradio.no. Vybrané regionální stanice z Dánska spojily síly, aby mohly vytěžit potenciál nového distribučního kanálu. „Do našeho rozšiřování jsme připraveni investovat nemalé finanční prostředky,“ konstatoval Morten Petersen z mediální skupiny Jysk Fynske Medier.

Norský portál připomíná, že na rozdíl od Dánska dostaly tamní rozhlasové stanice státní podporu na rozvoj v případě, že o to požádaly. Komerční rádia v Dánsku tedy musela o úspěch zabojovat. Společná obchodní rozhlasová síť je v tomto směru zcela logickým krokem. Na dánské mediální scéně ovšem došlo k důležitému rozhodnutí. Bude zde spuštěna kulturní rozhlasová stanice financovaná státem, která nebude obsahovat reklamu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související