Inverzní počasí lámalo opět rekordy, místní vysílač z Dánska vymazal v Praze DAB+ z Polska

2. leden 2020

Středeční den přinesl rekordní příjmové podmínky zejména ze severních směrů. V pásmu VKV/FM byla ale velmi silná také Morava. Řadu vysílačů bylo možné přijímat s daty RDS.

Nový rok přinesl do Česka opět mimořádné příjmové podmínky ve III. pásmu, kde funguje digitální rozhlas DAB+, i na velmi krátkých vlnách (VKV/FM). Za nejlepší úlovek, který registrovala redakce portálu Digitální rádio, lze považovat dánský veřejnoprávní multiplex DAB2 OE. Příjem multiplexu ze severu Evropy by nebyl až tak překvapivý, kdyby se nejednalo podle identifikace vysílače s kódem TII 0210 o kótu Vordingborg / Mern / Røstofte Mark 7B. On-line databáze FM list udává výkon pouhých 280 Wattů a vzdálenost 584 km.

Identifikace sítě je zajímavá i z toho pohledu, že na stejném kanálu je k dispozici i veřejnoprávní multiplex Polskie Radio ze Zielone Góry. Ten je naopak v Praze se svým výkonem 4,48 kW a vzdáleností 263 km zachytitelný velmi často. Příjem DAB+ byl tradičně realizován na dvě spárované antény Kathrein AV12, SDR USB tuner 820T2 a volně dostupný software QIRX SDR ve verzi 2.1.1.6 umožňující mimo jiné i zobrazení ID vysílače.

Příjem DAB+ z Dánska potvrdily v boxu „Diskutujte s námi“ opět i čtenáři portálu Digitální rádio. Ti identifikovali další tamní multiplex na kanálu 13B, který se v našem regionu vůbec nepoužívá. III. pásmo bylo dále plné rozhlasových sítí ze severního Německa nebo Polska. Velmi silný byl ve středu také příjem na VKV z Moravy. V tomto směru dominoval zejména vysílač Hodonín – Babí lom. S RDS daty bylo možné přijímat i Rádio Proglas z Brna na kmitočtu 107.5 MHz.

autor: lukpo

Související