Devatenáct stanic v jednom DAB+ multiplexu? Realita v Itálii po zařazení okruhu Radio Radicale News

21. říjen 2019

Provozovatel sítě DAB Italia se rozhodl vsadit zejména na pestrou programovou nabídku. V multiplexu používá operátora obě verze kódování HE-AAC, stejně jako Český rozhlas.

Rozhlasový multiplex DAB Italia, který funguje v celé jihoevropské zemi na kanálu 12C, zařadil do nabídky novou stanici Radio Radicale News (RR News) – tematickou odnož tohoto okruhu mluveného slova. Provozovatel digitální sítě bohužel nezvolil úplně šťastnou cestu. Jak upozornil portál Satellifax.de, u operátora zvítězila pestrá programová nabídka nad zvukovou kvalitou. Aktuálně je v multiplexu k dispozici již devatenáct stanic.

Pohledem použitého kódování je jasné, že provozovatel sítě se snažil dostat do rozhlasové sítě co nejvíce programů. K dispozici je zde HE-AAC, verze 1 i novější HE-AAC, verze 2. Pro optimální distribuční mix používá obě kódování pro svůj rozhlasový multiplex ČRo DAB+ i Český rozhlas. Digitální síť DAB Italia obsahuje například stanice Radio Deejay, M Due O, R101 nebo Radio 24 a jejich tematické klony. Šířena je tu i časově posunuté Radio 24 +1.

autor: lukpo
Spustit audio

Související