Digitální distribuce se vyplácí v Bavorsku zejména stanicím, které vysílají také na VKV

11. únor 2019

Šéf tamního regulátora BLM Siegfried Schneider by rád viděl povinnost instalace DAB+ tunerů nejen do automobilů, ale i obyčejných rádií.

Simulcast, tedy distribuce jak v analogové, tak i digitální platformě DAB+, se ve spolkové zemi Bavorsko vysílatelům vyplácí. O něco hůře jsou však na tom stanice, které musí spoléhat pouze na DAB+. V rozhovoru pro portál Meinungsbarometer.info to uvedl Siegfried Schneider, předseda Bavorského státního úřadu pro nová média (BLM). Analogová distribuce může kompenzovat případné ztráty v DAB+, digitální šíření naopak zajistí výrazně lepší pokrytí než v pásmu VKV/FM. 

Ideálním příkladem stanice, která se spolehla pouze na DAB+ distribuci, je Kultradio, které se od konce roku 2018 stáhlo pouze na internet. „Takoví provozovatelé v současné době považují možnou ziskovost za velmi problematickou,“ konstatoval Schneider, který proto považuje další růst penetrace digitálních rádií za zcela nezbytný. V současné době má DAB+ přijímač 22 % bavorské populace, tedy přibližně každá pátá domácnost. Na federální úrovni by podle šéfa BLM navíc mělo být stanoveno, aby digitální tuner obsahovala nejen autorádia, ale i obyčejné přijímače například do domácnosti.

autor: lukpo
Spustit audio

Související