Digitální rozhlas DAB+ chce rozvíjet nejen Český rozhlas, ale i soukromí operátoři

19. říjen 2021

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ v České republice získává na popularitě. Český rozhlas potvrdil na odborné konferenci Radiokomunikace 2021 dlouhodobý rostoucí trend prodeje odpovídajících přijímačů, který reflektuje ve svých reportech také organizace WorldDAB.

Český rozhlas bude od příštího roku financovat rozvoj digitálního vysílání DAB+ z ukončení AM vysílání na středních a dlouhých vlnách, které proběhne na konci letošního roku. Na odborné konferenci Radiokomunikace 2021 to oznámil Karel Zýka, ředitel Úseku správy a techniky Českého rozhlasu.

Zýka uvedl, že Český rozhlas musí být se svým vysíláním všude tam, kde jsou jeho posluchači. Veřejnoprávní rádio je možné naladit od analogového vysílání FM, satelitní distribuce přes distribuci na satelitu Astra 3B až po online, zejména portál mujRozhlas. Český rozhlas tedy svým posluchačům nabízí bohatý distribuční mix.

„Na konci roku vypínáme AM a jeho prostředky budou vyhrazeny pro digitální vysílání. Český rozhlas má v DAB+ všechny své stanice včetně nových programů Radiožurnál Sport a ČRo Pohoda,“ konstatoval Zýka s tím, proč je veřejnoprávní médium lídrem v oblasti digitálního rádia. Pokrytí signálem plánuje Český rozhlas nadále zlepšovat. V další fázi pokrývání se chce zaměřit na tzv. indoor příjem, tedy uvnitř budov.

Technický šéf Českého rozhlasu upozornil, že podle kontinuálního průzkumu organizace WorldDAB roste podíl prodaných přijímačů dlouhodobě již od roku 2017, každoročně o více než 100 procent. Změny v legislativě navíc zavádění digitálního rádia přejí. Novelou prošel Zákon o elektronických komunikacích, jejíž schválení umožní vznik veřejnoprávního multiplexu od začátku roku 2022. Regulátor ČTÚ dnes informoval o tom, že dokument vyšel ve sbírce zákonů.

Čtěte také

Jak uvedl na konferenci Radiokomunikace 2021 provozní ředitel společnosti RTI cz Roman Kropáček, technologii DAB+ chtějí v České republice rozvíjet i operátoři komerčních sítí. Český telekomunikační úřad jim do budoucna umožní získat kmitočtové příděly nad 1 kW, což je hranice pro stávající individuální oprávnění. Finanční náklady na distribuci jsou v případě DAB+ nižší než provoz FM vysílačů, protože se dělí mezi vícero vysílatelů, teoreticky až dvacet.

Na pole digitálního vysílání DAB+ plánuje vstoupit i společnost Digital Broadcasting, operátor DVB-T2 multiplexu 24. Tento záměr již firma ústy svých zástupců prezentovala na konferenci Digimedia 2021. Aktuálně výkonný ředitel Jakub Juhas upřesnil, že se operátor plánuje zúčastnit výběrového řízení na některého z operátorů připravovaných sítí. Jaroslava Nováková z Českého telekomunikačního úřadu potvrdila, že spuštění těchto multiplexů je již otázkou interních diskusí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související