Český rozhlas chce zlepšit pokrytí digitálním rádiem uvnitř budov, DAB+ bude financovat z vypnutí AM vysílačů

22. září 2021

Český rozhlas bude pokračovat i v následujících letech v roli lídra digitálního rádia DAB+. Po zakotvení veřejnoprávního multiplexu v legislativě se chce zaměřit na posilování svého pokrytí uvnitř budov. Podle regulátora, tedy Českého telekomunikačního úřadu, by měly vedle veřejnoprávní DAB+ sítě vzniknout u nás i celoplošné komerční multiplexy, které doplní regionální. Operátorem digitálního rádia se chce stát i provozovatel DVB-T2 multiplexu 24.

Karel Zýka, ředitel úseku Techniky a správy Českého rozhlasu, dnes na konferenci Digimedia 2021 uvedl, že se vznik veřejnoprávního DAB+ multiplexu podařilo zakotvit v legislativně díky novele Zákona o elektronických komunikacích. V současné době provozuje Český rozhlas multiplex ČRo DAB+ na základě individuálních oprávnění pro jednotlivé vysílače Českých Radiokomunikací s pokrytím 95 % populace. Rozhlas chce požádat o kmitočty okamžitě poté, jakmile to bude možné.

Čtěte také

Zájem veřejnoprávního rozhlasu pochopitelně je, aby bylo zachováno vysílání na stávajících kmitočtech, tedy kanál 12C Čechy a 12D Morava. Jiří Duchač, ředitel odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu, uvedl, že tato skutečnost platí i na straně regulátora. „Kmitočty byly již na úrovni Evropy míněny pro veřejnoprávní multiplex. Kontinuitu vidíme zcela jasně,“ uvedl technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka.

Zýka připomněl vedoucí roli veřejnoprávního média v oblasti rozhlasové digitalizace, a to spuštěním nových stanic Radiožurnál Sport a ČRo Pohoda (od 1. října). DAB+ má podle šéfa techniky Českého rozhlasu jednoznačně rostoucí trend. „Každé páte rádio v současné době obsahuje DAB+. Prodej analogových přijímačů klesá masivně prakticky v celé Evropě,“ přiblížil Zýka s tím Český rozhlas chce další investice do DAB+ získat vypínáním vysílání v AM rozsazích.

Čtěte také

Vysílání v pásmu středních a dlouhých vln je pro Český rozhlas velmi nákladné a ročně ho vyjde na desítky milionů. Technicky jde navíc o zastaralou platformu, která je i velmi náchylná na různé vnější vlivy, které způsobují její rušení. Migrační kampaň ČRo probíhá již rok. „Díky odpojovanému AM vysílání můžeme cíleně tuto změnu komunikovat. Peníze, které ušetříme, chceme investovat do platformy DAB+,“ zdůvodnil technický ředitel Českého rozhlasu.

„DAB+ se rozvíjí v celé západní Evropě a přijala se již i potřebná legislativa. Celý trh se zvětšuje,“ přitakal Zýkovi Marcel Procházka, ředitel pro rozvoj Českých Radiokomunikací, a doplnil „Pokud by se rozhlasové stanice nevydaly cestou digitalizace do DAB+, dostaly by se na nekonečný trh audiotvorby z celého světa. Konkurence online je výrazně vyšší než na FM nebo DAB+.“ Jaký bude reálný zájem komerčních stanic o tuto technologii ale ukáží až následující roky.

Čtěte také

Český telekomunikační úřad ústy Jiřího Duchače uvedl, že pravděpodobně v příštím roce lze očekávat výběrové řízení na další, a to komerční DAB+ multiplexy. Mělo by jít o dvě celoplošné sítě s tím, že by mělo být zároveň možné lokálním vysílatelům fungovat díky DAB+ v konkurenčním prostředí. „Nemáme zkušenosti s tím, jak trh zareaguje. Nechceme celé spektrum rozdělovat dopředu, protože nebude cesty zpět. Chceme proto nechat kmitočty v rezervě, a pokud bude požadavek na další sítě, je možné alternativy doplnit,“ konstatoval zástupce ČTÚ.

Zástupci operátorů RTI cz, Teleko digital a České Radiokomunikace se shodli na tom, že by nové sítě měly být regionalizovatelné, aby uspokojily poptávku regionálních stanic, případně právě nabídnotu možnost velkým hráčům nabídnout místní odpojování. FM vysílání by mělo v České republice pokračovat, protože v tuto chvíli neexistuje důvod ho vypínat. Na pole digitálního rozhlasového vysílání chce vstoupit také společnost Digital Broadcasting, operátor multiplexu 24.

Záznam z konference Digimedia 2021 sledujete na YouTube kanálu Českého rozhlasu

autor: lukpo
Spustit audio

Související