Digitální rozhlas v centru zájmu bruselského autosalónu, WorldDAB věří v úspěch také v Česku

18. leden 2019

Jednotlivé členské státy Evropské unie musí implementovat digitální tunery v automobilech jako součást svých legislativ.

Digitální rozhlasové vysílání je v centru zájmu politických špiček, provozovatelů rozhlasových stanic i výrobců automobilů, kteří se sešli na motoristické show v Bruselu. Evropský kodex elektronických komunikací, který vešel v platnost 20. prosince 2018 nařizuje do dvou let všem automobilkám instalovat do automobilů digitální tunery, respektive místní vlády a politici mají období dvou let na to, aby připravili a uvedli v platnost potřebnou legislativu. Týká se to pochopitelně i České republiky.

Patrick Hannon, prezident WorldDAB, přitom doufá, že právě Česká republika, ale i další rozvíjející se země s digitálním rádiem brzy rozběhnou úspěšně celý proces. Mezi dalšími jmenuje mimo jiné Polsko nebo Švédsko. U našich severních sousedů se chopil aktivity operátor BCAST, který začal budovat digitální sítě v řadě měst. „Motoristé po celé Evropě budou moci využívat výhody digitálního pozemního rozhlasu - větší výběr, čistší zvuk a vylepšené datové služby,“ uvedl Hannon. 

„Je to pozitivní krok pro automobilový průmysl, který povede k vývoji rozhlasového vysílání, zdaleka nejrozšířenější zábavní funkce ve vozech. Oceňujeme výhody pro zákazníky, jako je čistší zvuk, více stanic a vizuály hudebních alb,“ konstatoval Martin Koch, vedoucí vývojové sekce multimédií ve společnosti Audi, a doplnil: „Naše automobilka již léta nabízí digitální rádio ve všech modelech a neustále pracujeme na dalším rozvoji. V nejnovějších modelech Audi s panelem MMI jsme představili hybridní rádio, které bezproblémově přepíná na internetový stream ve chvíli, když vyjíždíte z oblasti příjmu rozhlasové stanice. Pro nás je DAB+ a hybridní rádio dokonalou platformou pro skvělý zážitek z poslechu rádia, ať jste kdekoli.“

autor: lukpo
Spustit audio

Související