Povinnost instalace digitálních tunerů do automobilů zveřejněna v Úředním věstníku EU

18. prosinec 2018

Nařízení výslovně nejmenuje žádnou z technologií, nicméně vzhledem k pokročilému stádiu zavádění DAB+ se předpokládá, že v Evropské unii zvítězí právě tento standard.

Implementace evropské směrnice týkající se povinné instalace digitálních tunerů v automobilech vešla do další fáze. Jak včera informovala Evropská vysílací unie (EBU), toto nařízení nyní vyšlo v Úředním věstníku EU. Začíná tak běžet dvouleté období, během kterého musí jednotlivé členské státy implementovat toto rozhodnutí do svých legislativ. Bude se to pochopitelně týkat i České republiky a Slovenska. EBU toto nařízení zároveň označuje za důležitý technologický krok k budoucímu úspěchu digitálního rádia.

„Velice nás těší a jsme hrdí na to, že jsme aktivně a úspěšně bojovali za toto nařízení,“ konstatoval Noel Curran, generální ředitel EBU, a doplnil: „Všechna rozhlasová zařízení v osobních automobilech, která jsou schopna přijímat digitální pozemní rádio, otevírají nové možnosti pro vysílatele, aby vyvíjeli stále více inovativních služeb a posluchači si mohli užívat bohatší a kvalitnější nabídku, i když jsou na cestách.“ Pouze 33 % vozů loni registrovaných v EU mělo digitální tuner. Toto nařízení je tedy významným hnacím motorem technologie.

autor: lukpo
Spustit audio

Související