Dolní Sasko ukončilo vysílání na kanálu 11B, DAB+ multiplex NDR využívá nově kanál 6C

21. říjen 2021

V německé spolkové zemi Dolní Sasko bylo definitivně ukončeno vysílání na kanálu 11B, který již aktuálně není využíván. Posledním vysílačem multiplexu NDR, který byl nově přeladěn na kanál 6C, se stal Braunschweig. Jeho výkon je nadprůměrných 16 kW.

Díky použitému výkonu je Braunschweig výrazným rozšířením pokrytí multiplexu NDR NDS BS (NDR Dolní Sasko – Braunschweig). V současné době je v provozu sedm vysílačů na kanálu 6C, v plánu je spuštění dalších tří lokalit. K opuštění kanálu 11B došlo začátkem září. Změna frekvence je součástí strategického plánu nabídky regionálního vysílání a sjednocení kmitočtu v celé spolkové zemi Dolní Sasko. Celkem je k dispozici pět verzí sítě NDR. 

„Kvůli technickým změnám v důsledku změny kanálu se může v celém regionu Braunschweig stát, že některá rádia budou muset být resetována do továrního nastavení, aby mohly být naše programy znovu přijímány. Omlouváme se za tuto skutečnost,“ uvedl v tiskové zprávě veřejnoprávní rozhlas NDR, který připomíná i nedávné spuštění nových vysílačů Goslar a Bad Sachsa řešící zejména problematické pokrytí v pohoří Harz.

autor: lukpo
Spustit audio

Související