Experimentální DVB-T multiplex TVS z polských Katovic na novém vysílacím kanálu

27. květen 2022

V pondělí 23. května proběhla v sousedním Polsku třetí ze čtyř fází přechodu na pozemní vysílání DVB-T2. Tento krok se sice dotkl pouze celoplošných multiplexů, nicméně měl vliv i na některé regionální sítě. Experimentální programová nabídka šířena z kóty Katowice – Kosztowy využívá nově kanál 30 místo dosavadního kanálu 42.

Důvodem k tomuto kroku je tzv. refarming, tedy opuštění pásma 700 MHz a jeho uvolnění pro potřeby dalších telekomunikačních služeb, zejména mobilních operátorů. Parametry sítě se nijak nezměnily, nadále se tedy vysílá s vyzářeným výkonem 5 kW v horizontální polarizaci. Podle informací portálu RadioPolska jsou aktuálně v multiplexu k dispozici čtyři programy, kromě TVS HD i Polsat HD, TV Republika a TV Okazje plus Radio Silesia.

Jak již portál Digitální rádio ve středu ráno upozornil své čtenáře, přechod na DVB-T2 nepřinesl pozitivní zprávy pro společnost Michal Winnicki Entertainment (MWE), která musela vysílání své experimentální sítě z důvodu refarmingu ukončit. Na kanálu 42 vysílá v současné době experimentální DVB-T2 multiplex z města Opolí, kanál 38 obsadila síť 4 šířená nedaleko města Černstochová. Její výkon je 100 kW v horizontální polarizaci.

autor: lukpo
Spustit audio

Související