Polská komerční televize TVS chce expandovat, plánuje přejít na DVB-T2

16. květen 2022

Regionální televize TVS, která vysílá pro polskou stranu Slezska, plánuje přejít na pozemní vysílání DVB-T2. V současné době je její signál dostupný v experimentálním DVB-T multiplexu. Provozovatel sítě již podal žádost na telekomunikační úřad UKE. Přechod na DVB-T2 v této oblasti má proběhnout již 23. května.

„Potvrzujeme, že žádost byla přijata a v současné době ji zkoumáme,“ sdělil portálu Wirtualnemedia mluvčí UKE Witold Tomaszewski. Současný experimentální provoz DVB-T sítě probíhá již od roku 2016 a kromě televize TVS ve vysokém rozlišení jsou zde k dispozici nekódovaně programy Polsat HD, TV Republika, TV Okazje a také Radio Silesia. Signál je šířen na kanálu 42 z lokality Katowice – Kosztowy výkonem 5 kW v horizontální polarizaci.

Podle informací portálu Wirtualnemedia by chtěl provozovatel využít stávající druhé vlny digitalizace pozemního vysílání nejen k samotnému přechodu na technologii DVB-T2/HEVC, ale také expanzi. Další detaily však v tomto směru nezmiňuje. Vysílač Katowice – Kosztowy je z pohledu distribuce signálu jednou ze strategických lokalit nacházejících se v těsné blízkosti Moravskoslezského kraje. Šířeno je odtud dokonce osm televizních multiplexů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související