V Moravskoslezském kraji naladí diváci další programy v HD rozlišení, Katovice a Opolí přešly na DVB-T2

23. květen 2022

Polsko má za sebou v uplynulých hodinách další důležitý krok pro pozemní digitální vysílání. V dalších tamních regionech proběhl přechod na technologii DVB-T2/HEVC, která se využívá i v Česku. Opolí a Katovice přitom přímo sousedí s Moravskoslezským a částí Olomouckého kraje, proto je tento krok velmi důležitý i pro místní diváky.

Naši severní sousedé dospělí do třetí z celkem čtyř fází přechodu své země na pozemní vysílání DVB-T2. Přechod bude dokončen příští měsíc 27. června. Krok se týká celoplošných multiplexů 1 až 3 provozované firmou EmiTel a sítě 4, programové nabídky společnosti Polsat Plus Group. Pro polské diváky je výhoda procesu zřejmá – drtivá většina vysílatelů po přechodu na DVB-T2 využila možnosti překlopit své vysílání do vysokého rozlišení.

Přechod na DVB-T2 v Polsku přináší určité unikum. Přesto, že všechny celoplošné multiplexy budou překlopeny do DVB-T2, výjimkou je celoplošná veřejnoprávní síť 3, která nadále funguje v původním standardu DVB-T. Polská televize se rozhodla po diskusi se zainteresovanými stranami ponechat vysílání programů v tomto balíku beze změny, a to z důvodu probíhajícího válečného konfliktu na Ukrajině. Termín přechodu tak není stanoven.

autor: lukpo
Spustit audio

Související