Filmy a seriály na satelitu Astra zdarma a v HD, skupina TF1 prohrála soud s majitelem Skylinku

20. říjen 2022

K velmi kuriózní situaci došlo v úterý 18. října, kdy francouzská skupina TF1 zahájila na satelitu Astra nekódovanou distribuci svých pěti programů ve vysokém rozlišení, protože se nedohodla na obchodních podmínkách s operátorem Canal+. Pařížský soud dal navíc ve čtvrtek 20. října operátorovi za pravdu v tom, že její programy v nabídce šířit nemusí. Canal+ je aktivní také v Česku, kde provozuje satelitní a internetovou televizi Skylink.

Francouzská skupina TF1 zahájila nekódovanou distribuci svých kanálů TF1, TMC, TFX, TF1 Séries Films a LCI jako odpověď na nedohodu se společností Canal+, která zároveň znemožnila šíření těchto stanic prostřednictvím bezplatné, avšak kryptované služby TNT Sat. Francouzští diváci v odlehlých, zejména horských oblastech, tak díky nedohodě obou subjektů o signál kanálů TF1 přišli, protože pozemní DVB-T2 vysílače k nim nedosáhnou.

S odvoláním na pařížský soud dnes přinesla agentura AFP zprávu, že Canal+ programy komerční skupiny šířit nemusí a neexistuje nástroj, který by nutil oba subjekty k dohodě. Bude zajímavé sledovat, co se tedy stane s vysíláním aktuálně nekódovaných stanic v multiplexu společnosti Globecast, ze kterého mohou čerpat i diváci v České republice a na Slovensku. Stanice vysílají atraktivní filmy a seriály kromě francouzštiny také v originálním znění.

Parametry příjmu: satelit Astra 1L (pozice 19,2 stupně východně), 11,377/V, SR 22000, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio

Související